Grad Krk – zašto ga posjetiti?

Krk - Croatia

Za otok Krk se često zna reći da je otok, ali da i nije jer ga s kopnom veže Krčki most dug 1430 metara. Izuzev toga, njegova povijest, predivne plaže i bogata gastronomija oduševit će vas već prvim posjetom. Krk je, zbog njegovih posebnosti, u antici nazvan „Zlatni otok“ i vozeći se kroz otok Krk, prolazite kroz tisućljetnu povijest, ali i kroz bogatu turističku i gastronomsku ponudu. Osim toga, na Krku ćete uvijek pronaći nešto za sebe.

Ljubitelji plaža i čistog i modrog mora na Krku će pronaći mjesto za sebe. Duga šetnjica uz more u gradu Krku idealna je za provesti vruće ljetne večeri. Bogata gastronomska ponuda koja uključuje krčke specijalitete poput krčke janjetina, domaćeg ovčjeg sira i pršuta svakog će pravog gurmana oduševiti. Svježa riba i školjke danas su svakodnevica u domaćoj kuhinji otočana, a posebni blagdani i događaji ne mogu proći bez specijaliteta od domaćeg tijesta – šurlica, makaruna i njoka.

Cijeli grad Krk je kao jedan veliki muzej. Čuva tradiciju plemenitaške obitelji Frankopan jer je baš grad Krk bio jedan od strateških gradova obitelji Frankopan i do danas je sačuvan frankopanski kaštel na trgu Kamplin, koji je idealan kao kulisa ljetnih kulturnih događanja i Knežev dvor koji je bio rezidencija obitelji Frankopan u gradu Krku.

U neposrednoj blizini otoka Krka, točnije u zaljevu između grada Krka i Punta nalazi se otočić Košljun na kojem se već šest stoljeća nalazi franjevački samostan. Osim samostana na otočiću su i dvije crkve i muzej.

U gotovo svakom gradu na otoku Krku oduševit će vas male, uske, zavinute uličice od kojih svaka ima neku svoju priču. Zračna luka Rijeka se nalazi na otoku Krku, nedaleko grada Omišlja.
Ako vas zanima kako su otočani nekada živjeli i ako ste ljubitelji etno kulture, posjetite muzeje s etnografskim i sakralnim zbirkama. U blizini grada Krka nalazi se i špilja Biserujka koja je bogata stalagmitima i stalaktitima, a ako dođete rano ujutro ili krajem dana, možete vidjeti i pokojeg šišmiša. Ovome će se jako veseliti djeca. Također u gradu Krku za sve ljubitelje adrenalina možete iskušati i Zip-line koji se proteže s jedne strane obale na drugu i za vrijeme spuštanja prolazite preko mora.

Grad Krk je mjesto koje će oduševiti baš svakoga jer nudi puno toga za sve tipove ljudi. S obzirom na to da je povezan mostom, dolazak na neki otok nikada nije bio lakši. Posjetite grad Krk i uživajte u svim blagodatima koje vam nudi.