Vrbnik – maleni grad s velikom povijesti

Klancic - Vrbnik, Krk

Kada posjetite otok Krk, grad Vrbnik morate staviti na listu obaveznih posjeta. Maleni grad na brdu, na gotovo 50 metara iznad mora, u kojem možete iskusiti pravu otočku tradiciju, hodati malenim i uskim otočkim ulicama, isprobati prave gastronomske delicije i uživati u okusima tradicionalnog vina pod nazivom Vrbnička žlahtina.

Osim toga, grad Vrbnik je vrlo poznati i po najužoj ulica na svijetu, ulici Klančić. Njezin najuži dio iznosi svega četrdesetak centimetara. U ostatku gradića također prevladavaju uske ulice, ali Klančić ipak drži rekord one najuže. Cijeli grad je prepun cvijeća, prvenstveno Oleandara čiji miris se osjeti na svakom metru. Predivni restorani i kafići s pogledom na more ponudit će vam tradicionalnu sortu vina i delicije poput domaćeg pršuta, maslinovog ulja i sira. Ako imate sreće u zaljevu ćete možda vidjeti i delfine kako sretno skaču, plivaju i uveseljavaju prvenstveno najmlađe.

Nalazi se svega 28 kilometara od Krčkog mosta, a prilazite li mu s kopna dočekat će vas vinogradi u kojima se uzgaja najpoznatija otočka sorta vina, zlatno žute boje. Osim bogate povijesti i gastronomske ponude, iako malen, Vrbnik je proslavila pjesma „Vrbniče nad morem“ koju možete poslušati dok se vozite prema ovom divnom, pitoresknom gradiću.