Zašto posjetiti Bašku?

Baška. otok Krk

Grad Baška na otoku Krku broji više od 30 šljunčanih plaža koje su idealne za sve kupače – male i velike, a do njih se može doći pješke ili brodicom. Jedna od najljepših i najvećih plaža je Vela plaža u blizini koje se nalaze brojni kafići, restorani, barovi, hoteli, apartmani i drugi sadržaji koji vaš posjet nikako neće učiniti dosadnim. Plaža je duga 1800 metara i na nju svoje mjesto pod suncem, može pronaći i nekoliko tisuća kupača. Idealna je za djecu i neplivače.
Plaža je označena plavom zastavom što označava siguran okoliš i vrlo čisto more.

Baška je osim po predivnim plažama, poznata i po svojoj povijesti jer su u obližnjem Jurandvoru u crkvici Svete Lucije pronađene dvije Bašćanske ploče iz srednjeg vijeka. To je starohrvatski spomenik pisan glagoljicom. Kopija se danas čuva u crkvici Svete Lucije, dok se original čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

S obzirom na to da je glagoljica zaštitni znak Baške, pokrenut je projekt Bašćanske staze glagoljice koji će vas provesti kroz krivudave kamenite uličice i sve ljepote Baške. Na taj način ćete upoznati povijest Baške, važnost Bašćanske ploče i vidjet ćete 35 kamenih skulptura s uklesanim slovima glagoljice.

Osim bogate povijesti, široka je i ponuda lokalne gastronomije kako bi i na taj način upoznali ljepote ovoga grada i cijelog otoka. Delicije koje možete probati su janjetina, pršut, smokvenjak (kolač od smokve), bašćanske kroštule…

Osim toga, šetnjom uz more pronaći ćete mnoge barove i kafiće koji će vam nakon dugog dana sunčanja i kupanja pružiti zabavu i okrjepu kako bi mogli uživati do ranih jutarnjih sati.